Ledig dag

Det e söndag, vilket innebär att det e min lediga dag. Jag kommer jobba för fullt under min semester, 3 ställen kommer jag jobba på, så det e riktigt kul! Har jobbat några dagar på Essence nu, Sara och Göran som har butiken är helt underbara och jag e väldigt glad att jag år jobba för dom igen!

Hitta en artikel på nätet om Strömstad ( www. e24.se) Det e helt galet hur det faktiskt ar har uppe!!

Klockan är strax efter halv tio på morgonen och sommarregnet faller ned över Strömstad. Utanför Systembolaget på Oslovägen sitter norska familjer, par och vänner i sina bilar och väntar på att butiken ska öppna.

När det bara återstår fem minuter är utrymmet utanför Systembolagets grind fullt. När grinden öppnas blir det i det närmaste anstormning.

- I kväll blir det lite fest hemma. Vi ska grilla med vänner och hoppas att det blir finare väder, säger Espen Kjellås.

Han och hustrun Birgit Kjellås kommer från Fredrikstad, några mil från Strömstad. Innan Systembolaget öppnade var de förbi en stor matbutik och köpte mat och nu lassar de kundvagnen med vin, öl och lite starksprit.

På skylten utanför kassorna står att alkoholintaget till Norge är begränsat. De allra flesta norrmän säger att de smugglar spriten, men paret Kjellås berättar att de kommer att betala skatt i tullen på allt de har köpt.

- Det är alltid kontroll vid landsgränsen så det är lika bra att vara ärlig från början, säger Birgit Kjellås.

Inne på Systembolaget hörs nästan bara norska röster. Redan halv elva gapar många av butikens hyllor tomma och butikspersonalen har fullt upp med att plocka ut ny dricka från lagret.

- Hittills i år har vår försäljning ökat med 25 procent och jag tror att vi kommer att gå om rekordåret 2002. På grund av den svaga kronan svängde det om ordentligt i februari och det är norrmännen som står för all ökning, säger butikschefen Martin Englund.

På lördagarna är det så fullt utanför Systembolagets två butiker i Strömstad att vakter får slussa in kunderna i små grupper.

- Vår butik är extremt liten så vi kan inte ta in alla på en gång. Och redan nu har vi anställt extrapersonal, normalt brukar vi bara göra det på sommaren, säger Martin Englund.

Systembolagets totala omsättning i Strömstad var i fjol 395 miljoner kronor, cirka 100 miljoner mer än i Sveriges största butik i Bromma i västra Stockholm.

Antal dagsturer med inkluderad shopping till Sverige per 1000 norska invånare var enligt Norges statistiska centralbyrå, SSB, under fjärde kvartalet i fjol 1637.

Och knappt en miljon norska invånare når Strömstad inom två timmar med bil. Men det är inte bara alkohol som står på norrmännens inköpslistor.

Även mat, tobak, apoteksvaror och konfektyr är väldigt populärt. Norska tidningar som Aftenposten och Verdens Gang har publicerat flera artiklar med prisjämförelser de senaste åren som visar prisskillnader på uppemot 40 procent, och shoppingcentrumen Nordby och Svinesund gör mycket reklam i grannlandet.

Gränshandeln mellan Sverige och Norge har många namn. Uttrycket "Harryhandel" myntades 2002 av Norges dåvarande jordbruksminister Lars Sponheim.

Harry betyder töntig på norska och han menade att det var "Harry" att åka till Sverige och handla. Den norska staten insåg att gränshandeln förde med sig stora ekonomiska förluster varje år och Lars Sponheim försökte med sitt uttalande skrämma norrmännen från att åka över gränsen.

Men initiativet var inte helt lyckat. Med norska alkohol- och matvarupriser som ligger långt över de svenska är det inte svårt att förstå varför våra grannar i väst vallfärdar till svenska gränsstäder.

Och i och med att den norska kronan fortsatt att vara starkare än den svenska har försäljningen i och runt Strömstad kommun ökat rejält.

Enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, omsätter gränshandeln mot Norge och Finland cirka 7 miljarder kronor, exklusive Systembolaget och Apotekets försäljning samt norrmännens konsumtion av tjänster i Sverige.

- Strömstad står för ungefär hälften av den totala omsättningen från gränshandeln. Och under 2009 har köpfesten accentuerats, men jag kan inte ge några exakta siffror, säger Ulf Rämme, analytiker på HUI.

Efter Systembolaget, som brukar vara norrmännens första stopp i Strömstad, väntar shopping i de stora handelsområdena Nordby och Svinesund.

Med 83 000 kvadratmeter är Nordby Sveriges största shoppingcentrum. Omsättningen i år beräknas överstiga 2,5 miljarder kronor, cirka 20 procent mer än i fjol, och nio av tio kunder i Nordby är norrmän.

Inne i en gigantisk matbutik proppar Zorica Todorovic och hennes väninna Åse-Mari Ustanvik kundvagnen full med kött. Kyckling, fläskfilé, köttfärs, fläskarré, och ett tiotal sorter pålägg dimper ned.

- Till helgen blir det fest och grillning. Jag har två söner och en man och de äter mycket, säger Zorica Todorovic och skrattar.

Fredrik Jakobsson är vd för matkedjan Eurocash som har fem butiker i västra Sverige.

- Det är väldigt trevliga tider för oss nu. Det är få förunnat att uppleva en sådan hausse. I början av mars slog det till ordentligt och det blev i det närmaste köphysteri, säger han.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0